Nicolaï waarschuwt Turkije inzake rechtszaak

PIM4EVER had ons via de nieuws-submit te melden:

Staatssecretaris Atzo Nicolaï van Buitenlandse Zaken waarschuwt vandaag in een opiniestuk in De Volkskrant Turkije, om niet tot een veroordeling over te gaan van de bekende schrijver Orhan Pamuk. Als dat wel gebeurt moet dat gevolgen hebben voor de onderhandelingen met Turkije over een lidmaatschap voor de Europese Unie.

Pamuk staat terecht wegens belediging van de Turkse nationale identiteit. In een Zwitserse krant liet hij een tijd terug weten dat in zijn vaderland 30.000 Koerden en één miljoen Armeniërs zijn vermoord. ''Bijna niemand durft daarover te spreken, behalve ik'', zei de schrijver toen. Daarmee stampte Pamuk keihard op het Turkse taboe omtrent de vermeende volkerenmoord op de Armeniërs. Justitie klaagde Pamuk dan ook aan, en die klacht leidt mogelijk in december tot een veroordeling.

Volgens Nicolaï kan het niet zo zijn dat iemand de mond wordt gesnoerd in een kandidaat EU-lidstaat. ''Vrijheid van meningsuiting is de ziel van de Europese Zaken'', aldus de VVD'er. De Nederlandse regering heeft al bij de Turkse ambassade haar ongenoegen laten blijken over de rechtszaak tegen Pamuk. In de Tweede Kamer zint een grote Kamermeerderheid, van in ieder geval CDA en PvdA, op maatregelen tegen Turkije als Pamuk de cel in moet. De onderhandelingen zouden in dat geval moeten worden opgeschort. In september liet eurocommissaris Olli Rehn al weten dat Turkije de EU provoceert met deze rechtszaak.