Proces tegen Saddam Hussein begint

In Bagdad maakt men zich vandaag op voor het begin van het proces tegen Saddam Hussein. Zijn vijf advocaten zullen meteen aandringen op uitstel van de rechtszaak met een paar maanden, om meer tijd te krijgen zich op de aanklacht voor te bereiden. Bovendien vechten de advocaten de rechtmatigheid van dit speciale tribunaal aan.

De vijf rechters zijn aangewezen door de Amerikanen. Juist daarom noemt Saddams advocatenteam het tribunaal illegaal. De oud-dictator werd twee jaar geleden gevangen genomen.

Deze eerste zaak draait om de dood van 143 jongens en mannen in Dujail in 1982. Zij werden geëxecuteerd nadat in het voornamelijk door sjiieten bewoonde stadje ten noorden van Bagdad het konvooi van Saddam Hussein onder vuur was genomen. De meeste daders wisten te ontkomen. Daarom nam het regime wraak op de inwoners. De luchtmacht bombardeerde het centrum van Dujail. Naast Saddam Hussein staan voor deze zaak nog zeven mannen terecht onder wie oud-vice-president Taha Yassin Ramadan.

De Baath-partij, die na de val van Saddam is verboden, heeft op internet een oproep gedaan om bij het begin van het proces aanslagen te plegen op Amerikaanse en Iraakse militairen.


Saddam Hussein na zijn arrestatie