47 Arrestaties in actie tegen Hells Angels

Bij de grootscheepse actie vanochtend vroeg tegen de Nederlandse afdelingen van de Hells Angels zijn in totaal 47 arrestaties verricht. Ingevallen werd bij de Hells Angels-chapters in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, IJmuiden, Kampen en Harlingen alsmede in 64 huizen van leden van de motorclub. Ook in BelgiŽ vond in twee woningen een huiszoeking plaats. Ook oud-Hells Angelspresident 'Big Willem' van Boxtel is opgepakt. Hij werd vorig jaar middels bad standing de club uitgezet.

Bij de invallen zijn 20 vuurwapens, een granaatwerper, een vlammenwerper, twee handgranaten en 70.000 euro in beslag genomen. Ook werden een aantal hennepkwekerijen ontmanteld. Zo vond men in Harlingen een vrachtauto die was ingericht als wietplantage.

De Hells Angels in Nederland hebben circa 200 leden. Justitie verdenkt hen van afpersing, bedreiging en geweld, en het bezit van en de handel in drugs en wapens. Tijdens een persconferentie stelde het Openbaar Ministerie dat de actie niet gericht is op het verbieden van de Angels. Wel wil men de criminele activiteiten van de motorclub beŽindigen en in kaart brengen.

Barend en Van Dorp
Twee van de arrestanten worden verdacht van bedreiging en mishandeling van Frits Barend en Henk van Dorp. Het onderzoek daarnaar is nooit afgerond geweest. De tv-presentatoren werden voorafgaand aan een rechtstreekse uitzending in 2000 in hun studio bezocht door een groepje Hells Angels, die hen een paar rake tikken uitdeelden. Barend en Van Dorp moesten hun excuus maken omdat ze de Angels in een uitzending omschreven hadden als een criminele organisatie. De presentatoren gaven aan die eis gevolg.

In totaal deden zo'n 1.000 politiemensen mee aan de actie tegen de Angels. Alle arrestatieteams in Nederland werden ingezet en ook de ME werd paraat gehouden. Tijdens de arrestaties is geen verzet geboden. De Nationale Recherche heeft vanmiddag een oproep gedaan aan mensen die verklaringen tegen de motorclub kunnen afleggen, zich te melden. In het verleden is het altijd moeilijk geweest om mensen te vinden die wilden getuigen tegen de Angels. Men hoopt dat de acties van vandaag de burgers vertrouwen geeft zich alsnog te melden. Desnoods via de telefoonlijn van Meld Misdaad Anoniem.