Wilders wil terreurnoodwet

FOKwa en mstx hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Onafhankelijk Kamerlid Geert Wilders wil dat er nieuwe noodwetgeving wordt gemaakt om terreurverdachten zonder proces langer vast te kunnen zetten. Hij gaat vragen om een spoeddebat over de recente arrestaties van onder meer Samir A. en Jermaine W., die al eerder vastzaten op verdenking van het beramen van terreurplannen.

Wilders wil in het debat nieuwe wetgeving bepleiten die het mogelijk maakt potentiŰle verdachten alleen op basis van informatie van inlichtingendiensten vast te zetten. De politicus wijst daarbij op de wetgeving die IsraŰl hanteert. Daar geldt een administratieve detentie, waarmee terreurverdachten voor 6 maanden kunnen worden vastgezet op basis van informatie van inlichtingendiensten. Het Hooggerechtshof beslist vervolgens over eventuele verlenging. Met een dergelijk systeem in Nederland zouden de nu opgepakte terreurverdachten voor langere tijd de cel in gaan, aldus Wilders. De Hoge raad zou dan elk half jaar moeten toetsen of ze terecht vastzitten.

De met de dood bedreigde Wilders beseft dat zijn voorstel ''zeer vergaand'' is, maar volgens hem vraagt de dreiging van een aanslag in Nederland om een dergelijke maatregel. Hij vreest dat de terreurverdachten die vrijdag werden aangehouden, weer snel vrij zijn. Hun arrestatie wordt dan een nogal gŕnante vertoning meent Wilders: ''Samir A. is al twee keer op vrije voeten gesteld wegens gebrek aan bewijs. Hij en zijn sympathisanten lachen zich een deuk, en kunnen doorgaan met het voorbereiden van misdrijven.''