Advocate Böhler vreest druk op rechters

Britta BöhlerAdvocate Britta Böhler denkt dat de druk op Nederlandse rechters zal toenemen na de zeven terreurarrestaties van afgelopen vrijdag. Een aantal van deze verdachten heeft al eerder voor de rechter gestaan en is toen vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. ''Als er weer geen bewijs is, moet wederom vrijspraak volgen, waarna de rechters de zwartepiet krijgen toegeschoven'', aldus Böhler vanmiddag in het politieke-praatprogramma Buitenhof op Nederland 3.

Böhlers kantoorgenoot Victor Koppe verdedigt Samir A. die wordt gezien als de hoofdverdachte van de groep verdachten, die mogelijk betrokken was bij de voorbereiding van een aanslag. Böhler stelde in Buitenhof dat het ook dit keer niet tot een veroordeling zal komen als het bewijs niet meer is dan de vorige keer.

De advocate zegt dat het bewijs moeilijk zal worden als mogelijk te vroeg is ingegrepen. ''Die keuze maakt de overheid, die de veiligheid van de samenleving als oogpunt heeft. Met die prioriteit is niets mis, maar als de overheid uit is op een veroordeling, zou ze eventueel langer moeten wachten'', aldus Böhler.

Kritisch blijven
Böhler riep journalisten en de Tweede Kamer op om kritisch te zijn en te blijven over de acties van de overheid tegen een terroristische dreiging. ''Iedereen is vol lof over de acties en stelt dat het om gevaarlijke mensen gaat maar niemand weet nog wat het voor gevaar is en hoe acuut de dreiging was.'' Ook de veiligheidsdienst AIVD moet volgens haar onafhankelijker opereren van de politieke agenda van de regering.

De raadsvrouwe hekelde de kritiek die bij de vorige vrijspraak van Samir A. door minister Remkes van Binnenlandse Zaken werd geuit. Zij vindt die kritiek kwalijk omdat de rechters onafhankelijk zijn: ''Zij kunnen en moeten alleen naar het bewijs kijken.''

Bij de aanhouding van Samir A., die nogal gewelddadig zou zijn verlopen, zette Böhler ook enige vraagtekens. Hij werd overmeesterd op het schoolplein waarbij hij builen en schrammen opliep. Volgens de advocate wist de politie exact waar Samir A. zich bevond - omdat hij al langer gevolgd werd - en had de politie hem dus ook voor zijn huis kunnen oppakken toen hij naar school ging. Ze bestempelde de aanhouding als publiek machtsvertoon.