Nazi-mars Toledo leidt tot rellen

In de Amerikaanse stad Toledo in de staat Ohio zijn gisteren rellen uitgebroken, nadat een groep neonazi's een protestmars hield. Tegendemonstranten verstoorden de mars, die door een verarmde wijk van de stad voerde.

Bij het geweld werd onder meer geplunderd, een drankwinkel in brand gestoken en een reeks auto's vernield. De politie zette traangas in en verrichtte zo'n 60 arrestaties.

De burgemeester van Toledo zei dat de relschoppers vooral bestonden uit leden van zwarte bendes in de wijk: ''Eigenlijk namen bendeleden gewoon hun kans waar.'' Het protest van de neonazi's van de Nationaal-Socialistische Beweging, die zichzelf 'America's Nazi Party' noemen, was juist gericht tegen dergelijk straatgeweld. Volgens hen zijn namelijk de blanken in de stad het doelwit van dat geweld.

De rellen in Toledo waren de ernstigste sinds de rassenrellen van de jaren 60. Doordat nieuwshelikopters boven de stad cirkelden en alles gretig doorzonden, kon gisteren heel Amerika getuige zijn van de rellen, het plunderen en de branden. Zie voor meer info artikel in de Toledo Blade.


Nazi's in Toledo