Belgen met cholera besmet in Turkije

Minstens twee Belgische toeristen die een groepreis maakten door Turkije, hebben cholera opgelopen. Ze verbleven twee weken in het westen en het centrum van Turkije. Officieel komt de ziekte in het overwegend Aziatische land al lang niet meer voor. Het is dan ook onduidelijk hoe de Belgen de besmetting hebben opgelopen.

De ziekte werd het eerst geconstateerd bij een 62-jarige Belgische dame. Nader onderzoek onder de groep toeristen (tussen de 58 en 68 jaar oud) wees uit dat minstens nog ÚÚn reiziger cholera heeft opgelopen en vier anderen mogelijk zijn besmet.

-
Cholera wordt door een gifstof veroorzaakt die door de cholerabacterie wordt geproduceerd. Deze wordt via besmet water overgebracht. Rauwe zeevis of producten die met vuil water zijn bereid, kunnen besmetting veroorzaken.

Het is een infectieziekte die gekenmerkt wordt door het plotseling optreden van ernstige diarree. Na een incubatietijd van zes uur tot twee dagen ontstaat plotseling een waterige diarree, spoedig gevolgd door braken. Als gevolg hiervan kan het lichaam vele liters vocht verliezen. Deze uitdroging kan in sommige gevallen leiden tot zeer ernstige situaties en zelfs tot de dood. Maar een snelle behandeling kan dat voorkomen.