Voetbal: AZ wil ex-Ajacied Nando Rafael kopen

Nando RafaelDe Alkmaarse voetbalclub AZ heeft belangstelling voor voormalig Ajacied Nando Rafael (21). Dat is opmerkelijk, aangezien de voetballer drie jaar geleden noodgedwongen Nederland moest verlaten nadat hij geen werkvergunning kreeg. Rafael ging spelen voor het Berlijnse Hertha BSC, en kreeg in de zomer een Duits paspoort.

De in Angola geboren Rafael ontvluchtte zijn geboorteland nadat zijn beide ouders omkwamen bij een burgeroorlog. Met zijn oom en tante kwam de toen achtjarige in Nederland wonen, waar hij op elfjarige leeftijd bij de jeugdopleiding van Ajax terecht komt. Hij doorloopt verschillende jeugdelftallen, maar als hij uiteindelijk een plek in de hoofdselectie van Ajax krijgt aangeboden gaat de overheid moeilijk doen. Omdat Rafael geen verblijfsvergunning heeft komt hij niet in aanmerking voor een tewerkstellingsvergunning. De jonge voetballer moet Nederland verlaten, en komt na bemiddeling van Ajax terecht in Duitsland.

Met het Duitse staatsburgerschap is er echter geen belemmering meer om weer in Nederland uit te komen. Het contract van Rafael bij Hertha loopt na dit seizoen af. Hij speelde voor de Berlijnse club 65 Bundesligaduels en maakte daarin veertien goals. Tevens debuteerde hij onlangs voor het Duitse nationale team voor spelers onder de 22 jaar.

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!!