Nieuw Rechts moet fractiegeld terugbetalen

Michiel SmitDe gemeente Rotterdam gaat een bedrag van 45.000 euro terugvorderen op het raadslid Michiel Smit (Nieuw Rechts). Het geld werd de afgelopen twee jaar uitbetaald als fractievergoeding, maar Smit verzuimde ondanks waarschuwingen zowel in 2004 als in 2005 hierover verantwoording af te leggen.

De Rotterdamse politieke fracties zijn verplicht jaarlijks voor 1 april een verslag in te leveren, waarin met bonnetjes wordt aangetoond dat het verstrekte geld daadwerkelijk aan fractieonkosten is besteed. Volgens Smit is de vergoeding wel degelijk aan zijn fractie ten goede gekomen, maar had hij als eenmansfractie nog geen tijd zijn financiële huishouding op orde te brengen. Omdat het nog even duurt voor de juridische procedure van kracht wordt, heeft Smit nog een paar weken de tijd om zijn jaarverslagen in te leveren.

Michiel Smit werd in maart 2002 voor Leefbaar Rotterdam in de gemeenteraad gekozen. Nog geen jaar later scheidde hij zich af van deze partij, en ging hij als Nieuw Rechts verder.