Cocaïne-eis bij ontvoering Melchers was truc

Claudia MelchersDe losgeld-eis van 300 kilo cocaïne bij de ontvoering van miljonairsdochter Claudia Melchers was een truc. Dat staat te lezen in De Telegraaf van vandaag. Justitie vermoedt dat hoofdverdachten Lorenzo M. en Izaan M. hoopten dat de familie Melchers een beroep zouden doen op Lorenzo, een goede bridgevriend van de familie, om de enorme partij drugs te leveren. Hij zou zo een dubbelrol spelen; die van onbekende ontvoerder én die van vriend en redder.

Lorenzo zou zogenaamd helpen om via connecties op Curaçao snel een partij cocaïne te regelen voor de vrijlating van Claudia Melchers. Van drugs zou echter nooit sprake zijn, omdat Lorenzo vervolgens ook de fictieve levering aan de 'onbekende' ontvoerders zou regelen. Het geld dat nodig zou zijn om de drugs aan te schaffen, ruim 16 miljoen euro, zou rechtstreeks in de zakken van Lorenzo en zijn neef Izaan verdwijnen. Met de eis van cocaïne zou ook de politie buiten de deur worden gehouden, althans zo hoopten Lorenzo en Izaan. 'We weten zeker dat jullie onze eis kunnen inwilligen', zo stond te lezen in de losgeldbrief. Deze verkapte beschuldiging moest Claudia en haar vriendenkring zelf als mogelijke drugsverdachten aanwijzen.

Het plan viel echter bij de ontvoering al in duigen, toen Izaan en zijn hulpjes Patricio W. en Quintin Wong Loi S. een buurman die getuige was moesten knevelen. Deze waarschuwde nadat hij door zijn kinderen was losgemaakt de politie, die vervolgens in het appartement van Claudia de losgeldbrief vond. Met de bemoeienis van de politie was verdere uitvoering volgens plan vrijwel onmogelijk. Nadat de politie ook nog eens Lorenzo M. als verdachte in het vizier kreeg werd Claudia snel weer losgelaten. De ontvoerders maakten echter nog een fout; het vakantiehuisje waarin Claudia werd vastgehouden was door Izaan M. op zijn eigen naam gehuurd. Toen rechercheurs deze plek vonden sloot het net rond de beide neven zich dan ook rap.

Helpers Patricio en Quintin zitten vast en hebben inmiddels hun aandeel bekend. Lorenzo zit ook vast, maar hult zich in stilzwijgen. Izaan is op de vlucht, en zit vermoedelijk in Brazilië. "Een samenwerking tussen Lorenzo en Izaan zal nog moeilijk te bewijzen zijn. Als Izaan zoek blijft en Lorenzo zegt niks, dan krijgt justitie in Nederland er een hele kluif aan. Er is er maar één die Lorenzo kan belasten en dat is Izaan", zegt de Antilliaanse misdaadverslaggever Lilo Sulvaran. De 80-jarige vader van Lorenzo, tevens zijn advocaat, denkt dat zijn zoon weer snel thuis op Curaçao zal zijn. "Mijn zoon komt snel vrij. Als hij weer thuis is, zal ik een boekje opendoen..."