Advocaat mag rechtbank niet binnen

Advocaat B. Beg is deze week de rechtbank in Amsterdam niet binnengekomen omdat hij zijn handen in zijn zakken hield bij de toegangscontrole. Gevolg was dat zijn cliŽnt bij de rechter moest verzoeken om uitstel van zijn zaak, omdat hij niet zonder raadsman berecht wilde worden.

Beg liet zich bij binnenkomst de gebruikelijke controles welgevallen. Hij legde zijn tas en toga op de lopende band van het scanapparaat en liep zelf onder het scanpoortje door. Toen hij echter opnieuw onder het poortje door moest omdat hij zijn handen in zijn zakken hield, was voor Beg de maat vol en weigerde hij.

De jurist heeft inmiddels genoeg heeft van de 'onnodig criminaliserende' veiligheidsmaatregelen bij de gerechtsgebouwen. "Bij het Hof in Arnhem hebben ze geen scan. Dus doorzoeken ze mijn tas. Ik wil dat niet en protesteer. [...] De tas, of mijn auto, hoort bij het kantoor van een geheimhouder. Die mag niemand en zeker niet een beveiliger doorzoeken als er geen behoorlijk zware verdenking tegen mij is." Ook het Gerechtshof in Amsterdam is te ver gegaan, vindt Beg. Zo moest hij begin 2004 zijn schoenen uitdoen omdat hij niet piepvrij door het poortje kwam.

Begs klachten lijken echter kansloos. Zowel bij de rechtbank als bij het Hof in Amsterdam wordt hem te kennen gegeven dat hij het beveiligingsprotocol kende.