Veel scholieren maandag nog 'te dronken'

Hop met die glazenDe Telegraaf schrijft vandaag dat schoolgaande jeugd in het weekend zoveel alcohol zuipt, dat veel scholieren op maandag nog de hele dag onder invloed of met de naweeŽn van het drankgebruik in de klas zitten. Bij het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) wordt het verschijnsel al blauwe maandag genoemd.

Volgens Rob Bovens van het NIGZ - leider van de campagne Drank maakt meer kapot dan je lief is - is het tegenwoordig voor veel scholieren de normaalste zaak van de wereld om in het weekend drie dagen lang stevig door te drinken: ''Van de 16- tot 18-jarigen begint 17 tot 20% al op de vrijdagavond stevig te drinken, de zaterdag en de zondagavond volgen ook nog en dan zit je dus nog halfdronken in de schoolbanken op maandagochtend. Ze drinken op een zaterdagavond gemiddeld 15 tot 20 glazen bier. Aangezien het een uur duurt voordat je lichaam een glas bier afbreekt, blijf je dus lang onder invloed.''

Diverse leraren van verschillende middelbare scholen vinden dat de maandag door hen niet meer als een volwaardige lesdag kan worden beschouwd. Het opnamevermogen van de kinderen is na een zuipweekend zo laag dat ze niks leren. Ze hebben minstens een dag nodig om de alcohol weer uit hun lichaam te krijgen. Volgend jaar wordt een nieuwe campagne gestart om dit kwalijke fenomeen bij ouders onder de aandacht te brengen.