Tilburg gaat Eindhoven voorbij

Eindhoven de gekste, maar ook de grootste. Van Brabant wel te verstaan. Op dit moment heeft de lichtstad nog de meeste inwoners. Met 209.000 blijft Eindhoven Tilburg voor. De stad uit Midden-Brabant heeft op dit moment 199.000 inwoners. Maar uit de de jongste bevolkingsprognose van het provinciebestuur blijkt dat Tilburg de grootste zal worden. Als de voorspellingen uitkomen, zal Tilburg in 2033 de leiderspositie op zich nemen.

In 2033 telt Tilburg 227.220 inwoners. Dat zijn er 45 meer dan Eindhoven. In de jaren daarna loopt Tilburg langzaam verder uit. Maar voor trotse Eindhovenaren is er nog een houvast. De onderzoekers van de provincie houden namelijk een forse slag om de arm. Immers: hoe verder weg in de toekomst, hoe groter de onzekerheidsmarge.

Over het algemeen is de verwachting dat het inwoneraantal van Brabant veel minder zal groeien dan eerder werd aangenomen. Sterker nog, na 2028 zal het aantal dalen. In 2050 wordt zelfs verwacht dat er evenveel Brabanders zijn als nu. Dat komt vooral doordat er de laatste jaren veel minder asielzoekers naar ons land komen. Bovendien emigreren veel meer Nederlanders.