Kamer steunt uitzetplan van Verdonk

Bralkruk en FOKwa hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuws Het plan van minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie om criminele vreemdelingen sneller uit te zetten, kan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Dat bleek gisterenavond tijdens een spoeddebat over de kwestie. D66 is als enige regeringspartij tegen, omdat iemand al na één misdrijf kan worden uitgezet.

Eerder ging het kabinet al akkoord met de plannen. Andere voorstanders in de Kamer naast CDA en VVD zijn ook LPF, SGP en de Kamerleden Wilders en Nawijn. De oppositie is principieel tegen. De PvdA, SP en GroenLinks vinden de plannen van Verdonk veel te ver gaan.

Het plan van Verdonk behelst dat rechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen het land uitgezet kunnen worden als zij in de eerste drie jaar van hun verblijf hier worden veroordeeld voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf staat. Dat is al mogelijk, alleen hangt het nu nog af van de ernst en de zwaarte van het vergrijp. Verdonk wil nu van die koppeling af.

"Ik voorkom met mijn voorstel dat er veelplegers komen. Het heeft zo een preventieve werking. Één keer is genoeg. Ik ga niet meer wachten totdat iemand zich vijf, zes keer schuldig heeft gemaakt aan winkeldiefstal of mishandeling", zo zei Verdonk tijdens het debat. Naast de verwachte preventieve werking hoopt de minister dat de nodige administratie rompslomp zal worden opgeruimd.