Formule 1: Uitslag Grand Prix van Japan

Kimi Räikkönen heeft de Grand Prix van Japan gewonnen. Met een gewaagde inhaalactie pakte hij in de laatste ronde de leiding van Giancarlo Fisichella af. Wereldkampioen Fernando Alonso werd derde, de Nederlanders Doornbos en Albers respectievelijk vijftiende en zeventiende.

In de eerste bocht na de start schoven zowel Takuma Sato en Rubens Barrichello van de baan en raakten elkaar in de grindbak. Barrichello moest de pits in om een lekke band te laten vervangen, Sato moest een nieuwe voorvleugel halen. Aan het einde van de eerste ronde kwamen Juan Pablo Montoya en Jacques Villeneuve met elkaar in aanraking en de McLaren klapte hard in de banden. Een lange safety car-periode was nodig om het wrak te bergen.

Nadat de safety car weer de pits was ingegaan, volgden er direct weer twee uitvallers. Antonio Pizzonia spinde de grindbak in en Jarno Trulli werd in de chicane aan de kant geramd door Takuma Sato. Dit laatste incident krijgt wellicht nog een staartje, aangezien de FIA heeft aangekondigd dit incident, evenals dat tussen Villeneuve en Montoya, na de race te zullen onderzoeken.

Michael Schumacher en Fernando Alonso vochten zich al snel een weg door het veld. Alonso had in eerste instantie nog moeite met Christian Klien, maar na vijfentwintig ronden reed de nieuwe wereldkampioen al op de vierde plaats en had Schumacher de leiding in handen.

Na de series pitstops bleek de race vooral te gaan tussen Fisichella, Räikkönen, Webber en Alonso. De tweede pitstops gingen voor de Nederlandse Minardi-coureurs niet van een leien dakje. Robert Doornbos reed eerst een pitmonteur omver en Christijan Albers moest zelfs halsoverkop zijn wagen verlaten, toen deze in brand vloog. De brand was echter snel geblust en Albers kon weer de baan op, zij het met een aantal ronden achterstand.

Bij het ingaan van de laatste ronde verloor Fisichella zijn bijna zekere overwinning aan Räikkönen. De Fin zette alles op alles op de Renault te passeren en terwijl de wagens elkaar bijna raakten, wist Räikkönen Fisichella te passeren. Webber werd in de laatste fase ingehaald door Alonso, waardoor Renault de race eindigde met twee coureurs op het podium. Ondanks de winst van Räikkönen gaat Renault nu weer aan kop van het constructeurskampioenschap, dat volgend weekend in China beslist zal worden.

Kijk voor meer sportnieuws op FOK!sport!