Voetbal: Oranje fit voor duel tegen Tsjechen

Nederlands ElftalBondscoach Marco van Basten heeft vanavond een volledig fitte selectie beschikbaar voor de belangrijke uitwedstrijd tegen Tsjechië. Ook Jan Kromkamp - het laatste twijfelgeval - is inzetbaar. In het duel in Praag heeft het Nederlands Elftal aan één punt voldoende om zich voor de achtste keer te kwalificeren voor het wereldkampioenschap, volgend jaar in Duitsland.

Kromkamp, die werd geteisterd door een enkelblessure, trainde gisteren voluit mee. "Het ziet er goed uit", meldde Van Basten na afloop. Al de hele week kiest San Marco voor een vast basiselftal tijdens de training. Dus met Landzaat, Maduro en Van der Vaart op het middenveld, en Robben, Van Nistelrooij en Kuijt voorin.

De bondscoach wees de stelling van de hand dat beide teams het vanavond op een gelijkspel laten aankoersen. Nederland is dan zeker van het WK, terwijl Tsjechië bij dat scenario zeer dicht bij de tweede plek is. "De Tsjechen zullen van ons moeten winnen. Als ze ons verslaan en ook winnen van Finland, worden ze waarschijnlijk de beste nummer twee in de Europese zone en zijn ze automatisch geplaatst voor het WK. Ik verwacht een tegenstander die tot op de tanden bewapend zal zijn."

Tsjechië wordt geteisterd door blessures. Koller, Lokvenc en Jankulovski staan niet aan de aftrap. Wel zijn Baros en Smicer beschikbaar, waarvan deelname lange tijd onzeker was. "Ze hebben een hoop blessures, maar nog steeds een goed team, dat altijd alles geeft. Het is aan ons om zaterdagavond met goed verzorgd voetbal en aanvallend spel te laten zien dat we beter zijn geworden in het afgelopen jaar", zegt Van Basten. Tsjechië bewees tijdens het EK in Portugal over een brede selectie te beschikken, toen een B-team Duitsland klopte en Nederland daardoor verder mocht.

Vermoedelijke opstellingen:

Tsjechië: Cech; Jiranek, Ujfalusi, Rozehnal, Grygera; Poborsky, Galásek, Rosicky, Polak, Stajner; Baros.

Nederland: Van der Sar; Kromkamp, Boulahrouz, Opdam, v. Bronckhorst; Landzaat, Maduro, Van der Vaart; Kuijt, Van Nistelrooij, Robben.

-
Meer sportnieuws lees je op FOK!sport!!