Voetbalfatwa verbiedt ongelovig voetbal

In Saudi-Arabië hebben islamitische extremisten een fatwa uitgevaardigd tegen het voetbalspel zoals dat in de gehele wereld gespeeld wordt. De voetbalfatwa zou zijn uitgevaardigd door Sjeik Abdallah Al-Najdi. Enkele spelers van voetbalclub Al-Rashid zouden naar aanleiding van de fatwa zijn gestopt. Een paar dagen later waren ze vroom geworden en geloofden dat voetbal door de islamitische wet verboden werd. Eén van hen, Majid Al-Sawat, zou zijn gearresteerd omdat hij een zelfmoordaanslag in Irak voorbereidde.

De voetbalfatwa omvat 15 regels, waarin onder meer staat: Gebruik niet het aantal spelers dat is vastgesteld door ongelovigen, joden of christenen, vooral in het duivelse Amerika; Speel in 1 of in 3 delen, om anders te zijn dan de zondaars en rebellen, de ongelovigen en de polytheïsten; Speel niet 45 minuten, zoals gebruikelijk is bij joden, christenen en in alle ongelovige en atheïstische landen; Als u scoort en wegrent zodat uw makkers achter u aan rennen om u te omhelzen, zoals spelers in Amerika en Frankrijk doen, dient u hen in hun gezicht te spugen en te straffen, want wat hebben plezier, omhelzingen en kussen te maken met sport? (alle 15 regels vind je in het bronbericht).

De mufti van Saudi-Arabië, Sjeik Abd Al-Aziz Ibn Abdallah Aal-Sjeik, heeft de autoriteiten opgeroepen de personen achter de voetbalfatwa te vervolgen. Volgens de mufti moeten moslims de fatwa niet serieus nemen tot zeker is dat het dictaat echt is en door de bevoegde personen is uitgevaardigd. De Saudische ulam, een raad van wijze mannen die de ware islam bewaken, stelde eerder dat voetbal niet in strijd is met de islamitische wet.