'Bush en Blair net nazi's'

RitterVoormalige VN-wapeninspecteur Scott Ritter heeft gisteren tijdens een toespraak in Londen de invasie in Irak van 2003 vergeleken met de veroveringsoorlog van nazi-Duitsland begin jaren veertig. Volgens Ritter is ''de agressieve oorlogsvoering'' vergelijkbaar met wat de Duitsers deden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Ritter, VN-wapeninspecteur van 1991 tot 1998, leidde onder meer inspecties in Irak. Hij noemde in 2002 de naderende invasie in Irak al ''een historische fout''. De Amerikaan haalde tijdens zijn toespraak gisteren ook hard uit naar president George Bush en premier Tony Blair, die volgens hem kunnen worden gekenmerkt als ''oorlogsmisdadigers'' die zaken hebben ondernomen waarvoor het Duitse regime in 1946 is veroordeeld.

In zijn rede noemde hij verder de ''speciale relatie'' tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten een grote farce. Hij vergeleek Londen met een ''verwaarloosde minnares''. Het delen van informatie tussen beide landen is volgens Ritter enkel eenrichtingsverkeer naar de VS.