Minister wil discussie hypotheekrenteaftrek

Alexander PechtoldD66-minister Alexander Pechtold vindt dat er een discussie moet komen over het politiek gevoelige 'H-woord', oftewel de hypotheekrenteaftrek. Pechtold denkt dat fiscaal aantrekkelijke aftrekpost in de huidige vorm niet te handhaven is. Nederland is het enige land in Europa waar een volledige aftrekbaarheid wordt geboden.

"Je hoeft het niet van vandaag op morgen om te gooien, maar maak het bespreekbaar", stelt de minister van Bestuurlijke Vernieuwing en beoogd D66-leider in een interview met De Telegraaf. Volgens Pechtold drijft het systeem de woningprijzen op, waardoor het voor starters steeds moeilijker wordt een huis te kopen. "Leg dat uit", stelt Pechtold. "Vraag ouders of zij willen dat hun kinderen straks ook nog een woning kunnen kopen."

Pechtold is niet het eerste kabinetslid dat een discussie bepleit. Minister Sybilla Dekker van Volkshuisvesting stelde een jaar geleden dat in de volgende regeerperiode de aftrek ter discussie moet komen. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken liet al eens weten het belastingvoordeel te willen afbouwen. Volgens minister van Financiën Gerrit Zalm kan er van verder ingrepen echter geen sprake zijn. De laatste jaren zijn er al een aantal beperkingen aangebracht, zoals de maximale termijn van 30 jaar en het schrappen van renteaftrek voor consumptieve bestedingen.