Prinses Irene wil dialoog met Al-Qaeda

Prinses IreneVredesonderhandelingen onder toezicht van een onafhankelijke bemiddelaar. Dat is volgens prinses Irene van Lippe-Biesterfeld (66) de oplossing om het conflict tussen Al-Qaeda en het Westen te slechten. De zus van de Nederlandse koningin is daarnaast kritisch over de Amerikaanse president Bush, volgens Irene 'de verpersoonlijking van het oude leiderschap'.

Irene doet haar uitspraken in een interview in de Volkskrant van vandaag. "Westerse regeringsleiders moeten stappen zetten. Praten met Al-Qaeda en daarmee aantonen dat je het klassieke vijandsbeeld kunt doorbreken met echt open besprekingen", zo zegt de prinses. Een onafhankelijke bemiddelaar, 'mediator' in de woorden van Irene, is nodig om te zorgen dat Westerse leiders hun vooroordelen thuislaten bij eventuele besprekingen. "Die is in staat de leiders uit hun tunnelvisies te halen." Volgens Irene moeten de oorzaken van islamitisch geweld gezocht worden in armoede, handelsbarrières en verkeerde verhoudingen.

George Bush is in de ogen van Irene een leider die het beter denkt te weten dan iedereen. "President Bush heeft enorme idealen! Het totale leiderschap! Dat is zijn ideaal, daar vecht hij voor tot het einde. Het is zeer de vraag of dat de mensheid dient, maar in zijn ogen vast wel", zegt de prinses.

Irene van Lippe-Biesterfeld heeft haar mening nooit onder stoelen of banken gestoken. Zo voerde ze in 1983 het woord tijdens een grote demonstratie tegen kruisraketten. Ze toont een grote belangstelling voor natuur en spiritualiteit, en schreef verschillende boeken waarin ze onder meer stelt te communiceren met bomen, dolfijnen en paarden. Aangezien ze geen lid meer is van het koninklijk huis mag ze in het openbaar zeggen wat ze wil. Premier Balkenende is niet ministerieel verantwoordelijk voor haar uitspraken.

-
Met dank aan LiefHeersendBeest, Bregalad, Athlon_2o0o, Vince_Taylor en Shelbourne, die dit bericht via de nieuws-submit meldden.