Ig Nobelprijzen 2005 uitgereikt

RRRobert vertaalde en herschreef voor ons het volgende bericht en meldde het via de nieuws-submit:

Bij verschillende prijsuitreikingen kennen beroemde awards vaak een 'tegenhanger'. Zo is de Razzie bijvoorbeeld bijna net zo beroemd als de Oscar en kent ons eigen Gouden Kalf sinds dit jaar de Gouden Ui als 'alternatief'.

Zo werden er vanuit de Harvard University of Boston (Massachusetts, USA) al weer voor de vijftiende keer in successie de Ig Nobel Awards uitgereikt, als tegenhanger van de Nobelprijzen die jaarlijks door het Noorse Nobelcommitee worden toegekend. De prijswinnaars dienen ter beoordeling vooral een 'zo nutteloos' mogelijke bijdrage aan de wereld of de wetenschap achter te laten en ook dit jaar waren de 'winnaars' daar weer bijzonder goed in geslaagd. Enkele highlights van 2005:

In de categorie natuurkunde won John Mainstone voor een onderzoek naar het langzaam wegdruppelen van een hoeveelheid teer door een klein gaatje. De 'druppelsnelheid' is inmiddels vastgesteld op ruwweg één druppel per negen jaar; het onderzoek loopt dan ook al sinds 1927. Mainstone nam zelf de prijs in ontvangst.

Voor de categorie Geneeskunde kreeg Doctor Gregg A. Miller de prijs voor het ontwikkelen van siliconen teelballen voor gecastreerde honden. Verkrijgbaar in drie maten en drie verschillende hardheden. "Ter herstel van het eigenbeeld en esthetiek van de hond" aldus de doctor. Miller was helaas niet in staat zelf z'n prijs op te halen.

De prijs voor Economie werd toegekend aan de uitvinder Gauri Nanda, die op de proppen kwam met een wekker die zichzelf verstopt, nadat deze het alarmsignaal geeft. Hiermee dient de eigenaar het bed te verlaten om de wekker af te zetten, en kan deze zich daardoor niet meer verslapen. Nanda nam de prijs zelf in ontvangst.

De prijs voor de Vrede werd dit jaar toegekend aan de Britse onderzoekers Claire Rind en Peter Simmons, voor hun onderzoek naar 'de elektrische activiteit van een hersencel van een sprinkhaan, terwijl het beest kijkt naar geselecteerde gedeeltes uit een Star Wars film' Ook Claire Rind was zo sportief de prijs zelf in ontvangst te komen nemen.

--
De prijswinnaars in deze en alle overige categorieën zijn op deze website te uitgebreid te lezen.