Georgina Verbaan wint Gouden Ui

Georgina VerbaanGeorgina Verbaan is winnaar geworden van een Gouden Ui. De actrice wint de filmprijs voor haar bijdrage in de film Joyride. De Gouden Uien worden als tegenhanger van de Gouden Kalveren dit jaar voor het eerst uitgereikt voor de slechtste acteerprestaties van het jaar in een Nederlandse film.

Joyride was de grote winnaar bij de uitreiking, met behalve de prijs voor de slechtste actrice ook prijzen voor de slechtste film en de slechtste regie. Regisseur Frank Herrebout kwam de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen. Hij bedankte de jury voor de eer, maar benadrukte daarbij dat 'het echt niet zo makkelijk was om een film voor een appel en een ui te maken'. Verbaan, die verstek liet gaan, liet in een reactie weten erg blij te zijn met de prijs. "Het is inderdaad niet de beste rol die ik ooit heb gespeeld", erkende de actrice.

Daan Schuurmans kreeg de Gouden Ui voor de slechtste acteur voor zijn rol als snowboardleraar in Snowfever. Presentatrice Chazia Mourali viel eveneens in de prijzen. Een marginale rol in de film Vet Hard! leverde haar de prijs voor 'vervelendste verschijning in een speelfilm van een BN'er die geen acteur is'. Voor de grootste flop van het jaar werd een speciale Ui uitgeloofd. De film Zwarte Zwanen van regisseuse Colette Bothof haalde deze onderscheiding binnen, aangezien het met een budget van 1 miljoen euro en slechts 978 bezoekers de minst lucratieve Nederlandse film van het jaar was.