15 maanden cel geëist tegen Murat D.

DHFC, PIM4EVER en Crusty2004 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon misdaad nieuws Voor de rechtbank van Den Haag is vandaag vijftien maanden cel geëist tegen Murat D., de Turkse jongen die conrector Hans van Wieren van het Haagse Terra College doodschoot. Het Openbaar Ministerie eist dat drie maanden van deze straf voorwaardelijk zijn, wegens de zware mishandeling van een medegedetineerde.

De advocaat van Murat D., A. Moszkowicz, maakte dit na afloop van de zitting bekend. De rechtszaak tegen de 18-jarige Murat vond achter gesloten deuren plaats. Dit, omdat ten tijde van het delict Murat nog minderjarig was. Tegen drie medeverdachten werd eveneens drie maanden voorwaardelijke celstraf geëist.

In eerste instantie wilde het Openbaar Ministerie Murat moord ten laste leggen. Dat zwakte ze uiteindelijk af tot zware mishandeling met voorbedachte rade. Het delict vond in maart van dit jaar plaats in een jeugdinrichting in Sassenheim. Na afloop van een kerkdienst werd Rizvy B. in het gebedshuis gemolesteerd door medegevangenen.

Het ziekenhuis ingeslagen
Volgens de advocaat van B. ging het er ten tijde van de mishandeling hard aan toe. "Men heeft op hem ingeschopt en geslagen, en daarbij is gebruik gemaakt van stoelen. Het heeft iets van een kwartier geduurd en uiteindelijk is hij bewusteloos afgevoerd naar een ziekenhuis", aldus advocaat X. Sijmons. Daarbij liep B. een hersenschudding op.

Murat D. verblijft, evenals de andere verdachten, reeds in andere (jeugd)gevangenissen. D. is overgeplaatst naar penitentiaire inrichting De Hartelborgt in Spijkenisse. Eerder werd hij al veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar en tbs (conform de eis) met dwangverpleging voor het doodschieten van conrector Van Wieren. Een opmerkelijke straf, omdat deze volgens het strafrecht voor volwassenen is opgelegd terwijl D. minderjarig was.

Zijn raadsman A. Moszkowicz is daartegen in het verweer gekomen en heeft een procedure bij de Hoge Raad aangespannen. Uitspraak 20 oktober.