'Chinese terreinwagen wel veilig'

The_Order had ons via de nieuws-submit te melden:

De importeur van de Chinese terreinwagen Jiangling Landwind gaat een kort geding starten tegen de ANWB. De organisatie maakte onlangs bekend dat de Landwind super onveilig zou zijn. Een frontale botsing met 64 kilometer per uur zou al dodelijk zijn voor de bestuurder. Dat was gebleken uit een crashtest die de ANWB samen met zijn Duitse zusterorganisatie ADAC had laten verrichten. Het was volgens de bond de slechtst presterende crashtestauto in twintig jaar.

De importeur heeft nu zelf een test laten uitvoeren bij het Duits keuringsinstituut TÜV. Daaruit zou blijken dat de Landwind voldoet aan de Europese eisen.

Het Chinese bedrijf dat de Landwind produceert zegt niet uit te sluiten dat de ANWB en zijn Duitse zusterorganisatie ADAC zich voor het karretje hebben laten spannen van de machtige Duitse autolobby. Die zochten op deze wijze mogelijk een manier om de goedkope Chinese concurrent van de markt te weren. De Landwind kost zo'n 17.000 euro. Uit rechtszaken zal nu moeten blijken wie gelijk heeft met betrekking tot de kwaliteit van het voertuig: ADAC/ANWB of de TÜV. De ANWB zegt in een reactie eerst de resultaten van de TÜV-test te gaan bestuderen.

-
Filmpje van de ANWB/ADAC crashtest.