Schiphol ontregeld na vondst bom in weiland

De_Sukkel had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij graafwerkzaamheden in een weiland langs de provinciale weg N205 is woensdagavond rond 19.10 uur een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De nabijgelegen Polderbaan, een start- en landingsbaan op Schiphol, is in verband hiermee afgesloten. Ook de weg tussen Rottepolderplein en de N201 is in beide richtingen afgesloten voor verkeer.

Volgens eerste onderzoek van het Explosieven Opruimings Commando (EOC) gaat het om een 500-ponder van Engelse makelij. Het projectiel is gevoelig voor trillingen, ligt instabiel en staat mogelijk op scherp.

De Polderbaan zal waarschijnlijk tot donderdagavond laat gesloten blijven. De Zwanenburgbaan, die daar parallel aan ligt, kan in die periode alleen worden ingezet voor opstijgend vliegverkeer in zuidelijke richting. Door de bom is deze nacht alleen de Kaagbaan beschikbaar. Deze baan wordt zowel voor landende als voor startende vliegtuigen gebruikt. Al met al zal het luchtverkeer vanaf Schiphol waarschijnlijk tot donderdagavond laat ernstig ontregeld zijn. De weg tussen Rottepolderplein en de N201 zal tot vrijdagochtend afgesloten blijven.

De bom ligt volgens de gemeente Haarlemmermeer buiten de bebouwde kom van de dorpskern van Vijfhuizen. De bewoners van vijf woningen die in de gevarenzone rond het projectiel liggen, zijn elders ondergebracht.