Mysterie korte gammaflits opgelost

IcoonHet geheim van gammaflitsen - de krachtigste explosies die zich voordoen in ons universum - is ontrafeld. Dat meldt een internationaal team van wetenschappers die onderzoek deed naar het fenomeen dat sterrenkundigen al meer dan 35 jaar bezighoudt.

Het ontsluierde geheim betreft het mysterie van de korte gammaflitsen. Over de lange flitsen, die ongeveer 2 seconden duren, waren wetenschappers het al langer eens: die ontstaan wanneer een reuzenster explodeert en overgaat in een zwart gat. De korte flitsen blijken te ontstaan wanneer twee zeer compacte neutronensterren botsen. Dat werd al langer vermoed, maar de wetenschappers zeggen daarvoor nu onomstotelijke bewijzen te hebben gevonden. Dat gebeurde dankzij de waarnemingen van drie NASA-satellieten en een aantal aardse ruimtetelescopen.

Bij een korte gammaflits komt in een fractie van een seconde een gigantische hoeveelheid energie vrij, te vergelijken met de energie die 'onze' zon in miljarden jaren uitstraalt. De botsingen tussen twee compacte neutronensterren waarbij zulke flitsen ontstaan, doen zich dagelijks voor in het heelal. De flits is op aarde echter niet waarneembaar, doordat het licht grotendeels bestaat uit gammastraling, die door de atmosfeer wordt geabsorbeerd. Een neutronenster is het overblijfsel van een supernova, waarbij een ster aan het einde van zijn leven explodeert en ineenstort. Neutronensterren hebben een onvoorstelbare dichtheid. Eén stukje ter grootte van een speldenknop zou op aarde een miljard kilo wegen.