Acht jaar en tbs voor moord zonder aanleiding

Icoon misdaad nieuwsVoor de rechtbank in Zutphen is de 25-jarige Eric K. veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. K. stak eind oktober 2004 in Doetinchem de 54-jarige Geerhard Jolink zonder enige aanleiding met acht messteken neer. De man, die zijn hondje uitliet, overleefde de aanval niet.

K., Canadees van geboorte, was tien dagen voor de moord juist ontslagen uit de gevangenis, en zwierf sindsdien onder invloed van drugs rond. Wegens eerdere geweldsdelicten was hij al eens veroordeeld tot voorwaardelijke tbs. Zowel de toenmalige officier van justitie als een psychiater noemde hem destijds een wandelende tijdbom. Omdat K. ongemotiveerd was om aan zijn tbs mee te werken kon de voorwaardelijke tbs niet worden ingevuld, verklaarde justitie-minister Piet Hein Donner later in een debat over de zaak. Bovendien waren de problemen bij de man zo groot dat gespecialiseerde klinieken hem niet wilden behandelen, zo kregen reclassering en openbaar ministerie te horen.

Terug in de gevangenis poogde K. begin januari een medegevangene in het Huis van Bewaring in Zutphen te doden. Hij gebruikte daarvoor een steekwapen dat hij in gevangenschap had gemaakt. De medegevangene liep vijftien steekwonden op, maar overleefde de aanslag.