Onderhandelingen over toetreding Turkije mislukken

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken zijn het vannacht nog niet eens geworden over toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Na bijna zes uur crisisberaad in Luxemburg is afgesproken dat vanochtend verder wordt gepraat.

De tijd dringt, want het is nog steeds de bedoeling dat de toetredingsonderhandelingen met Turkije aan het eind van de middag officieel beginnen. Van de 25 EU-lidstaten ligt alleen Oostenrijk nog dwars. Oostenrijk wil eigenlijk graag dat Turkije en de belangrijke handelspartner Kroatië tegelijkertijd gaan onderhandelen met de EU. De rest van de EU zette Kroatië echter eerder dit jaar in de wachtkamer, omdat Zagreb nog niet voldoende meewerkt aan de uitlevering van de van oorlogsmisdaden verdachte Kroatische generaal Gotovina aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

Daarnaast wil Oostenrijk de mogelijkheid openhouden dat Ankara niet volwaardig EU-lid wordt, maar een soort partnerschap aangaat. Voor de Turken is dat onacceptabel. De Turkse minister van Buitenlandse zaken Gül heeft daarom gedreigd weg te blijven van de openingsceremonie vanmiddag.

Groot-Brittannië gaat als EU-voorzitter proberen Oostenrijk over de streep te trekken. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Straw liet afgelopen nacht in een reactie weten dat hij "hoopt en bidt dat we alsnog een akkoord zullen bereiken".