Indonesische brandstofprijzen stijgen explosief

indahnesia.com had ons via de nieuws-submit te melden, herschreven en wel:

We klagen wat af in Nederland als de benzine weer eens twee cent duurder wordt, het kan altijd erger. De Indonesische regering heeft de prijs van huishoudolie gezet op 2.000 Rupiah per liter (17 eurocent) (van 700 Rupiah, een stijging van maar liefst 186%), terwijl de prijs van een liter Premium benzine zal stijgen naar 4500 Rupiah (36 eurocent, omhoog van 2400 Rupiah). Dit is een stijging van zo'n 88 procent. Diesel gaat omhoog van 2.100 Rupiah per liter naar 4.300 Rupiah (35 eurocent), hetgeen meer dan het dubbele is.

Met deze prijzen komt de subsidie per liter nu op zo'n 800 tot 1.000 Rupiah. Dit is vandaag bekend gemaakt door Minister van Economische zaken, Aburizal Bakrie. De prijsverhogingen gaan op 1 oktober in, in IndonesiŽ is het inmiddels 1 oktober. De verhogingen hingen al weken in de lucht, maar werden pas definitief, 1 uur voordat het 1 oktober was (lokale tijd)

Gisteren en vandaag waren er in diverse steden in IndonesiŽ kleinschalige demonstraties waar het tot duw en trekwerk kwam. Ook gebruikte de politie wat traangas. Mogelijk verhevigen de protesten in de komende dagen, wel begint over minder dan een week de Ramadhan in IndonesiŽ. De regering hoopt dat daarmee het protest ook weg zal ebben.