Tbs'ers long-stay afdeling op zeiltocht

Mannee had ons via de nieuws-submit te melden:

Zes tbs'ers hebben gisteren op een traditioneel skŻtsje een zeiltochtje gemaakt op de Friese meren, zo meldt De Telegraaf. De mannen werden begeleid door enkel ongewapende sociotherapeuten. Gisteren ontkende de kliniek nog dat het tbs'ers op verlof waren, het zou een personeelsuitje betreffen.

De Telegraaf wist echter aan de hand van foto's zes tbs'ers te identificeren als bewoners van de "long-stay afdeling" van het forensisch psychiatrisch centrum van de tbs-kliniek Veldzicht in Balkbrug. Onder hen een man die een dubbele moord pleegde en tweemaal tbs kreeg. Justitie in Den Haag gaf daarop toe dat het inderdaad om een tbs-verlof ging.

Hetgeen de zaak extra opvallend maakt, is het feit dat minister Donner van justitie in juni van dit jaar beloofde de tbs-verloven streng aan banden te leggen, zo zouden bij ieder begeleid verlof twee bewakers meegaan. Deze maatregelen waren naar aanleiding van de ontsnapping van tbs-patiŽnt Wilhelm Schippers uit Veldzicht, hij vermoordde vijf dagen later een bejaarde man. Justitiewoordvoerder Janssens stelt echter dat het skŻtsjeverlof van gisteren binnen de aangescherpte regels van Donner valt.

Andere patiŽnten van de kliniek in Balkbrug zeggen woedend te zijn over het zeiluitje. "Wij werken ons de pleuris voor een dorpsverlof van amper drie kwartier. Zo'n kans om een heerlijk dagje te zeilen krijgt een bijstandsgezin dat niks heeft misdaan nog niet eens. PatiŽnten van de long-stay afdeling hoeven nauwelijks te werken en krijgen alles cadeau. Die gasten mogen ook regelmatig naar de bioscoop", aldus een ontstemde patiŽnt van een andere afdeling.