Nederlandse Rus mag stervende vader niet bezoeken

De 23-jarige Russische Nederlandse student Vladimir Lind, die gevangen zit in Rusland, mag niet aanwezig zijn wanneer zijn doodzieke Nederlandse vader euthanasie ondergaat. Minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft de afgelopen dagen tevergeefs gepoogd de Russen er toe te bewegen Vladimir verlof te verlenen, maar die hadden daar geen boodschap aan.

Vladimir Lind werd in december 2004 in Moskou opgepakt na een korte bezetting in groepsverband van een regeringsgebouw. In een openbare ruimte hingen zij posters op waarin zij het aftreden van Poetin eisten. Volgens de Russische autoriteiten werden er echter vernielingen aangericht. De groep maakt deel uit van de Nationale Bolsjewieken; één van de meest uitgesproken oppositiebewegingen in Rusland. Het lijkt erop dat het Kremlin de actie heeft aangegrepen om ze te elimineren. Lind heeft zowel een Nederlands als een Russisch paspoort. Hij studeert aan de universiteit van Sint Petersburg

Jaap Lind, de vader van Vladimir, was al enige tijd ziek. Hij lijdt aan kanker en verkeert nu in het terminale stadium. Vermoedelijk zal hij vandaag euthanasie ondergaan.