SP-Kamerlid stapt op

Piet de RuiterSP-Kamerlid Piet de Ruiter geeft er de brui aan. 'Piet de wie?', zul je wellicht denken. Dat kan kloppen, want De Ruiter, die sinds mei 2002 parlementariër is, was al sinds eind 2003 niet meer op het Haagse Binnenhof verschenen. De politicus zat ziek thuis, onder meer wegens een te hoge werkdruk.

De Ruiter meldde zich ziek op het moment dat collega-Kamerlid Ali Lazrak zich afscheidde van de socialisten. Net als Lazrak liet De Ruiter zich negatief uit over partijleider Jan Marijnissen. "Jan is een briljant politicus en een goed debater, maar zijn manier om met collega's om te gaan werkt niet bij iedereen. Dat werkt bij Lazrak niet en eerlijk gezegd: ook bij mij niet. Ik vind het prima als Jan me bekritiseert, maar er moet wel rekening worden gehouden met iemands gevoelens", aldus De Ruiter. Ook de afdrachtregeling die binnen zijn partij geldt bekritiseerde hij. "Kamerleden verdienen bij de SP ongeveer hetzelfde als de fractiemedewerkers. Dat is niet meer van deze tijd. Je wint er ook geen stemmen mee. Zelfs bijstandsgerechtigden zeggen tegen mij: dat moeten jullie toch eens anders gaan regelen."

De 48-jarige De Ruiter wordt opgevolgd door de 29-jarige Ewout Irrgang, die bij de verkiezingen van januari 2003 twaalfde stond op de verkiezingslijst van de SP. De econoom Irrgang was al bij de fractie betrokken als financieel-economisch adviseur. Hij werkt momenteel bij De Nederlandsche Bank. In 1998 richtte hij het Nieuw Republikeins Genootschap op, een organisatie die zich sterk maakt voor de afschaffing van de monarchie.