IJskap Noordpool blijft maar slinken

IJsbeerWe hebben steeds minder ijskap op de Noordpool. Dat is niet echt nieuws, maar waar in eerdere berichten nog werd gemeld dat het tot het einde van de eeuw zal duren voordat het ijs boven de poolcirkel op is, gaan wetenschappers er in een nieuw onderzoek vanuit dat mogelijk in 2060 de ijsmassa op de Noordpool geheel gesmolten zal zijn.

Volgens de onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en het Amerikaanse informatiecentrum voor sneeuw en ijs (Nsidc) bedraagt de hoeveelheid ijs momenteel 5,31 miljoen vierkante kilometer. De ijsmassa op de Noordpool heeft altijd in omvang gefluctueerd, maar uit satellietbeelden blijkt dat het de laatste vier jaar toch sterk bergafwaarts is gegaan. Tussen 1978 en 2000 was er op de Noordpool nog gemiddeld 7 miljoen vierkante kilometer ijs.

Het smeltproces zou vooral te wijten zijn aan de opwarming van de aarde door de uitstoot van broeikasgassen. Met de huidige snelheid zal de omvang van de Noordpool ieder decennium met 8 procent afnemen.