Corsica over zee van de buitenwereld afgesloten

Inwoners van Corsica zijn vrijwel afgesloten van de buitenwereld. De twee veerbootmaatschappijen Corsica Ferries en SNCM die de verbindingen onderhouden van en naar het eiland, varen voorlopig niet. De noodlijdende Franse staatsmaatschappij is getroffen door een staking. Het personeel is woedend over privatiseringsplannen die honderden arbeidsplaatsen zou gaan kosten.

Corsica Ferries, die onder Italiaanse vlag vaart, durft niet meer op Bastia te varen uit angst voor rellen met de stakers van de concurrent. Het personeel van de Franse maatschappij zegt dat de Italiaanse maatschappij verantwoordelijk is voor de ellende: de Italianen zouden met hun lage tarieven oneerlijke concurrentie bedrijven.

Een veertigtal leden van de Corsicaanse vakbond STC kaapten eergisteren de veerboot 'Pascal Paoli' in Marseille en voeren richting Bastia. In de havenstad braken dinsdagavond hevige gevechten uit tussen een paar honderd man oproerpolitie en vele honderden demonstranten. Franse commando's bestormden gisteren met helikopters de gekaapte veerboot voor de kust van Corsica en arresteerden de kapers.