'Monster Wiesenthal' leidt tot excuses

Simon Wiesenthal"Met plezier en blijdschap hebben we notie genomen van de dood van het grote monster. Op 20 september zijn de aarde en zijn bewoners verlost van Simon. Zijn grootste misdaad is dat hij 96 jaar geleefd heeft", luidde vorige week een advertentie in een Duitstalig weekblad in Namibië. Met Simon werd de op 96-jarige leeftijd overleden nazi-jager Simon Wiesenthal bedoeld.

De advertentie die over een kwart pagina was afgedrukt leidde tot geschokte reacties bij lezers en bij de Duitse ambassadeur in Windhoek. Hans Feddersen, uitgever van het tijdschrift Namibia Plus, reageerde vandaag door te stellen dat het plaatsen 'geen goed idee was'. Hij zegt niet te weten wie er schuilgaat achter de groep 'International Action Against Forgetting', die de advertentie liet plaatsen. Het geld voor de plaatsing zou uit Duitsland afkomstig zijn.

"Ik heb de advertentie geplaatst omdat dit veel geld opleverde", verklaarde Feddersen tegenover BBC News. De uitgever heeft toegezegd in een volgend nummer excuses te plaatsen.