Fiscus wil negen ton van klokkenluider

omearos had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe Belastingdienst heeft oud-defensiemedewerker Fred Spijkers aangeslagen voor een bedrag van 915.123 euro. Dat bedrag heft de fiscus als belasting over de 1,6 miljoen euro schadevergoeding die hij in 2002 kreeg toegewezen van toenmalig staatssecretaris Van der Knaap van Defensie, onder druk van de Tweede Kamer.

In 1984 kwam de mijndeskundige R. Ovaa om het leven door een ongeluk met een mijn van het type AP-23, een mijn die omstreden was, onder meer vanwege constructiefouten. Spijkers werd opgedragen Ovaa's weduwe op de hoogte brengen van zijn dood. Daarbij verlangde zijn ex-werkgever dat hij haar zou vertellen dat Ovaa door eigen schuld om was gekomen, wat Spijkers weigerde. Uiteindelijk werd hij in 1993, vanwege een vermeende persoonlijkheidsstoornis, de laan uitgestuurd door Defensie.

Spijkers voerde een jarenlange strijd tegen het ministerie, die uiteindelijk in 2002 resulteerde in een schadevergoeding voor zowel hemzelf als voor Ovaa's weduwe en haar twee kinderen. Bovendien kreeg Ovaa postuum een koninklijke onderscheiding. Ook Spijkers werd koninklijk onderscheiden en kreeg de belofte dat hij in zijn dossiers van alle blaam gezuiverd zou worden, een "administratieve rectificatie" die volgens de ex-medewerker overigens nog altijd niet is afgerond.

Spijkers is van mening dat hij de schadevergoeding van Defensie kreeg voor geleden immateriŽle schade en dat de aanslag dan ook onterecht is. De Tweede Kamerfractie van de Socialistische Partij omschrijft de belastingaanslag als "pure treiterij" en "gemeen spel" van het ministerie van Defensie.