NPS mag langer blijven

NPSDe NPS mag toch nog langer blijven dan 2008. Dat heeft staatssecretaris Medy van der Laan van Mediazaken vanmiddag laten weten op het jaarlijkse omroepcongres in Bussum. De bewindsvrouw is over haar nieuwe omroepplan in overleg met de coalitiepartijen. Woordvoerders van CDA en D66 hebben al laten weten de wijzigingen te steunen.

De NPS moet de extra tijd gebruiken om haar programma's veilig te stellen bij andere omroepen. Zo moet de NOS meer geld en ruimere bevoegdheden krijgen om NPS-programma's als NOVA en Buitenhof over te nemen. In het oorspronkelijke mediaplan van de staatssecretaris stond nog dat de NOS zich uitsluitend met nieuws mag bezighouden, en dus niet dit soort opiniŽrende actualiteiten- en discussieprogramma's mag maken.

Van der Laan heeft de wijzigingen bedacht onder druk van de Tweede Kamer, die veel kritiek op het oorspronkelijke plan had, en met name op de opheffing van de NPS.

Ook de minimale prijs van een lidmaatschap van de omroep moet omlaag. In het oude plan stond dat het een bedrag van 24 euro moest worden, maar vooral BNN had laten weten dat dat het einde voor deze omroep zou betekenen, omdat veel jongeren dat bedrag te hoog zouden vinden.