Schiermonnikoog weer helemaal van Friezen

Overdracht SchiermonnikoogSchiermonnikoog is weer helemaal van Friesland. Hoogwaardigheidsbekleders uit Groningen en Friesland beklonken gisteren een grenscorrectie, waardoor de oostpunt van het eiland weer onder Fries gezag staat. Schiermonnikoog was door zandaanwas in de loop der jaren langzaam het Groninger grondgebied 'binnengewandeld'.

Met de overgang is ruim 300 duizend euro gemoeid. De Friezen betaalden 274 duizend euro aan de provincie Groningen, en nog eens 37 duizend euro aan de gemeente Eemsmond. Hiervoor kreeg het 70 hectare land en 700 hectare water terug, waardoor het eiland voorlopig ongestoord verder kan 'wandelen'. Bij de overdracht waren onder meer Hans Alders en Ed Nijpels aanwezig, commissaris der koningin van respectievelijk Groningen en Friesland. De volksliederen van beide provincies klonken, waarna de Groninger vlag werd gestreken en de Friese werd gehesen.

"Ondanks alle grappen is de overdracht een serieuze zaak", zei burgemeester Bert Swart van Schiermonnikoog. "Bij bijvoorbeeld een olieramp op dit punt zouden formeel de provincie Groningen en de gemeente Eemsmond verantwoordelijk zijn. Dat probleem is er nu niet meer." Bij de Schiermonnikogers leefde de grondoverdracht minder. "Eilanders komen eigenlijk nooit op het oostelijke puntje", aldus een inwoner.