Intel en Microsoft gaan voor HD DVD

Twee grootmachten in de pc-wereld hebben besloten zich te gaan scharen achter de HD DVD standaard. Intel en Microsoft hebben beiden bekendgemaakt dat ze de nieuwe HD-standaard van het Japanse Toshiba voor de volgende generatie DVD's gaan ondersteunen. Dat is een fikse tegenvaller voor Sony, dat momenteel werkt aan een concurrerende standaard voor DVD's, de Blu-ray-technologie.

De nieuwe technologieën moeten DVD's een betere beeldkwaliteit en meer opslagcapaciteit geven. Toshiba heeft samen met NEC de HD-standaard ontwikkeld. Sony daarentegen werkt samen met onder meer Philips en Dell aan de Blu-ray-technologie. Beide standaarden kunnen niet met elkaar overweg. Daarom hebben de twee groepen de afgelopen drie jaar gestreefd naar acceptatie van hun technologieën door de elektronica-industrie.

Vorige maand werd bekend dat Sony en Toshiba het niet eens konden worden over de ontwikkeling van een gemeenschappelijke DVD-standaard. Toshiba maakte daarop bekend dat het verder gaat met de productie van zijn eigen HD-technologie. Naar verwachting komen de eerste DVD's van de nieuwe generatie later dit jaar op de markt.