Media trappen in grap voetbalblog

TrafeX en asder hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Diverse media zijn de afgelopen week getrapt in een grap van voetbalweblog Terreinknecht.nl. Het log had vorige week dinsdag, een dag voor de lancering van de site, als grap en in de hoop op aandacht een persbericht verstuurd, waarin stond dat er een site zou worden opgestart door terreinknechten, waarmee zij iets terug zouden doen tegen de pesterijen waarmee ze regelmatig te maken zouden krijgen.

Tot verbazing van de schrijver van het persbericht werd er vervolgens contact met hem opgenomen door een redacteur van De Telegraaf. "De redacteur had zijn verhaal al bijna af en wilde alleen wat leuke quotes. Nadat er wat woorden in mijn mond waren gelegd was de redacteur tevreden", zo valt vandaag te lezen op de site.

En ja hoor, afgelopen woensdag stond er werkelijk een artikel in De Telegraaf over terreinknechten. "Terreinknechten worden (..) met regelmaat van de klok gepest. Harken worden verstopt, voetbalnetten tussen de doelpalen omgedraaid en onverlaten gieten regelmatig pakken yoghurt leeg in de lijnen-markeermachine. Enkele terreinknechten hebben nu de handen inťťngeslagen. De groep komt op voor de belangen van de duizenden terreinknechten bij amateur en profclubs", zo viel te lezen op pagina 8 van de krant, waar werkelijk gedacht werd dat terreinknechten vanaf die dag een eigen belangenvereniging hadden.

Na het stuk in De Telegraaf volgden mailtjes van Hart van Nederland, Het Parool, Vara radio en Eyeworks voor het tv-programma Cafť de Sport. Deze oproepen tot interviews werden echter allen met nee beantwoord, de makers van de site gaven als argument "anoniem te willen blijven" omdat ze bang zouden zijn "dat de pesterijen toe zullen nemen." In de uitzending van Cafť de Sport van gisteravond op Talpa was uiteindelijk Bertus Gibcus, instructeur voor een opleiding tot terreinmeester, te gast, die vertelde over het vak van terreinknecht.

"Na deze uitzending was helemaal duidelijk dat de grap geslaagd is. Nooit gedacht dat media zo makkelijk nieuws overnemen. Opvallend was dat dit vooral het geval is bij de traditionele media", aldus Terreinknecht.nl vandaag. Overigens trapte niet iedereen in de grap, weblogs VKMag ("Waarschijnlijk een hoax, maar dan wel een hele leuke.") en Retecool ("Blijkt die belangenvereniging gewoon een ordinaire voetbalnieuwtjes weblog te zijn") bleken op sommige gebieden weer eens betere inzichten te hebben dan de reguliere media. Ook Radio 538 prikte door het verhaal heen.

-
Kijk hier voor het bewuste artikel in De Telegraaf.