Alkmaar zet veelplegers op poster

In samenspraak met de politie Noord-Holland Noord gaat de Winkeliersvereniging Binnenstad Alkmaar (WBA) een poster maken waarop de foto's van 22 beruchte veelplegers komen te staan. De poster zal verspreid worden onder winkeliers in het centrum.

Die verspreiding zal wel onder strikte voorwaarden gebeuren. Winkeliers die de poster willen hebben moeten die bestellen bij de politie. De poster is uitsluitend bedoeld voor de eigenaar of het personeel en moet buiten het zicht van klanten blijven. Ook mag hij onder géén beding gekopieerd of uitgedeeld worden. De winkeliers moeten hier voor tekenen. De poster kan bijvoorbeeld worden opgehangen in het keukentje of in het kantoor van de bedrijfsleider, zodat het personeel de veelplegers goed in zich kan opnemen.

Een politiewoordvoerder laat weten: ''Wij presenteren de koppen zodat het personeel op zijn hoede is. Als een veelpleger de winkel bezoekt zijn personeelsleden extra alert en ze kunnen ook al contact opnemen met de politie. De selectie van de veelplegers die zijn geportretteerd is door de politie gemaakt. Het gaat echt om mensen die de status van veelpleger hebben, dus niet om een incidentele winkeldief.''

De WBA denkt dat met de poster veelplegers de binnenstad zullen worden uitgejaagd.