Mswati III van Swaziland vindt 15e vrouw

Mswati III van SwazilandHet begint zo langzamerhand op een vervolgverhaal te lijken. Koning Mswati III van Swaziland heeft zijn volgende echtgenote gevonden. Mswati heeft reeds twaalf vrouwen en twee verloofdes. Een verloofde wordt 'ge-upgrade' naar echtgenote op het moment dat ze zwanger raakt van de monarch.

Mswati kiest zijn potentiŽle eega's meestal tijdens de jaarlijkse Umhlanga, een ceremonie waarbij enkele tienduizenden jonge maagden een rituele toplessdans voor de koning uitvoeren. De 17-jarige Phindile Nkambule werd tijdens het evenement gepresenteerd als nieuwe verloofde van de vorst. Indien Mswati in de voetsporen van zijn vader wil treden dan heeft hij overigens nog wel even te gaan. Koning Sobhuza II, vorst van 1921 tot 1982, had 70 echtgenotes en 210 kinderen.

Van de twaalf officiŽle echtgenotes leven er twee buiten Swaziland, nadat ze bij de vorst in ongenade vielen. In 2002 kwam Mswati in opspraak toen hij een 18-jarige studente liet kidnappen om met hem te trouwen. De moeder van de jonge vrouw probeerde via een rechtbank de voogdij over haar dochter terug te krijgen, maar autoriteiten van het Afrikaanse land wisten te bewerkstelligen dat de zaak werd geseponeerd. Het meisje werd in mei 2004 de tiende bruid van de vorst.

Onlangs kwam Mswati nog in het nieuws, toen hij een einde maakte aan een door hemzelf opgelegd verbod voor tienermeisjes om seks te hebben. De maatregel was in 2001 ingesteld in een poging verspreiding van het HIV-virus en aids in Swaziland tegen te gaan.

Jonge maagden in Swaziland dansen jaarlijks topless voor de koning
Jonge maagden dansen tijdens de Umhlanga voor Mswati