RTL 4-quizkandidate verliest prijs om leven

De Amsterdamse Patricia Vlasman heeft onlangs meegedaan aan de RTL 4-quiz Win 't & In 't, waarin kandidaten geld proberen te verdienen om een langgekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Ze hoopte, net als iedere deelnemer natuurlijk, de quiz te winnen. Maar voor haar was de winst een zaak van leven en dood: ze wilde met het prijzengeld namelijk een hartonderzoek in een gespecialiseerde kliniek in de Verenigde Staten laten doen.

De 34-jarige Vlasman, moeder van een zoontje, lijdt aan hypertrofische cardiomyopathie, een aandoening aan haar linker hartkamer. Medicijnen die ze in het verleden kreeg, hadden een averechts effect. Als er niets gebeurt zal ze binnenkort waarschijnlijk sterven. In de Amerikaanse kliniek voeren ze experimentele behandelingen uit. Maar omdat Vlasmans verzekeraar experimenten niet vergoedt, moet ze zelf voor de kosten opdraaien.

Helaas voor Vlasman won ze de quiz, die op 3 oktober wordt uitgezonden, niet. Iemand die als wens een reis naar World Disney had, ging met de winst aan de haal. Hij zal binnenkort vertrekken.

RTL 4 zit met de kwestie behoorlijk in zijn maag. ''In een quiz heb je winnaars en verliezers, maar iemand met zo'n droom gun je natuurlijk de winst. In het programma zullen we aandacht schenken aan de stichting die ze inmiddels heeft opgericht en daarnaast hebben we haar twee vliegtickets aangeboden, zodat ze de reis al in bezit heeft. Dat is uitzonderlijk, want ze blijft een verliezer natuurlijk. En we zijn geen Surprise Show, waarin je alles kunt weggeven'', aldus een woordvoerder.