Blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen dicht

Het Alkmaarse blijf-van-mijn-lijfhuis voor mannen gaat - een jaar na de opening - op 1 oktober dicht, zo heeft Stichting Jotin vandaag bekend gemaakt. De voornaamste reden voor de sluiting is geldgebrek, meldde de exploitant van het huis.

De bedoeling van het huis was mannen die te maken hebben met huiselijk geweld opvang te bieden en daarmee de tegenhanger van het blijf-van-mijn-lijf huis voor vrouwen te worden. Al vanaf de opening kampte het huis echter met problemen; zo kwam er geen goed pand beschikbaar en bleef financiŽle ondersteuning uit. In totaal hebben tien mannen van het huis gebruik gemaakt, het gemiddelde verblijf bedroeg drie maanden.

Op 1 oktober zal de laatste man de opvang verlaten, waarna het huis de deuren sluit. Iniatiefnemer Johan Kuijpers is teleurgesteld: "Probeer maar eens een subsidie los te peuteren. Op dat moment wordt kliphard gesteld dat we eerst maar eens moeten bewijzen dat zo'n opvang echt nodig is. Want een man die thuis door zijn partner wordt mishandeld, dat bestaat zeker niet", zo zegt hij tegen het Noordhollands Dagblad. Kuijpers zegt echter de strijd vooralsnog niet op te geven: "Mocht er toch nog een geldschieter komen, dan pakken we het werk weer op."