Mohammed B. wil weg uit de EBI

bastiaanuhl, Slapend_Nederland, FOKwa en Mickey98 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De tot levenslang veroordeelde Mohammed B. heeft bij de Centrale Raad voor Strafrechtstoepassing beroep aangetekend tegen zijn overplaatsing naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De moordenaar van Theo van Gogh is het niet eens met reden die Justitie aangeeft voor die overplaatsing.

Justitie zou vermoeden dat B. een vuurwapen de Bijlmerbajes wilde laten binnensmokkelen en dat wapen mogelijk wilde gebruiken om de gevangenis met geweld te ontvluchten. Volgens B.'s advocaat Peter Plasman is volslagen onduidelijk waar die informatie, die al van begin augustus dateert, vandaan komt.

Plasman gaat er vanuit dat justitie B. vooral heeft overgeplaatst om te voorkomen dat hij medegedetineerden kan rekruteren voor zijn strijd tegen de westerse samenleving. In de Bijlmerbajes werd B. om die reden al apart gehouden van zijn medegevangenen.

Het is algemeen bekend dat de EBI in Vught geen pretje is om te verblijven. Zo staan de gedetineerden dag en nacht onder strikt toezicht, worden door twee bewaarders geboeid uit hun cel gehaald, is het contact met medegevangenen zeer beperkt en mogen ze alleen bezoek achter glas ontvangen. De EBI bestaat uit 25 cellen. Er verblijven alleen gevangenen die extreem vluchtgevaarlijk zijn en bij ontsnapping een onaanvaardbaar risico vormen voor de maatschappij.

B. wordt door het OM momenteel vervolgd voor zijn deelname aan de Hofstadgroep. Advocaat Plasman tekende daar deze week protest tegen aan, maar vooralsnog mag het OM van de rechtbank haar gang gaan bij de vervolging van B.