Ophef om paus als pleefiguur in Aalten

Icoon opmerkelijk nieuws In het Gelderse Aalten is commotie ontstaan over een praalwagen die meedeed aan de Aaltense volksfeestoptocht van 17 september. Op de wagen van de groep De Losse Flodders werd de paus uitgebeeld als 'pleefiguur', rijdende in een 'plee-mobiel' (i.p.v. pausmobiel). Volgens de voorzitter van de lokale parochie zijn de 'grenzen van fatsoen en normbesef' overschreden.

Op de wagen was de paus zittend op een wc-pot afgebeeld en zwaaiend met een toiletborstel als wijwaterkwast. Met deze creactie won de wagen zowel de eerste prijs als de originaliteitprijs van de jury. De kinderen van de vriendengroep liepen mee als 'nonnen in opleiding'.

De voorzitter van het kerkbestuur: "Aan een uitbeelding van de paus op zichzelf zou niemand aanstoot nemen. Maar hier was een duidelijke verwijzing naar de paus als 'plee-figuur'. De mensen praten er schande van. Hoe kon dit worden toegelaten? Als je dan weet dat in het verleden bepaalde gevoelige teksten uit de optocht werden geweerd, bijvoorbeeld over asielzoekers, dan vraag je je af waarom hier dan niemand op het idee is gekomen dat het niet kan. In het gereformeerde Aalten mocht vroeger niets. Laten we blij zijn dat er wat meer kan, maar niet zo."

'Pure minachting'
De 82-jarige Hans Wieland, die er stond als toeschouwer, zegt woedend én verdrietig te zijn. "Dit is pure minachting, dat met katholieke symbolen zo is omgegaan. Zelfs gereformeerde mensen die ik ken, denken er ook zo over. Dit is de kerk neerdrukken. Beschamend."

De makers van de wagen zeggen dat het idee in een humoristische bui is ontstaan. Zo zegt één van hen. "Na zijn bezoek aan Duitsland komt de paus nu nog even in Aalten. We hebben er best over vergaderd of het wel kon. We hebben katholieke mensen hun mening gevraagd, die meenden dat het best moest kunnen. Leuk wagentje, langs de weg was iedereen lovend. We werden toegejuicht. Natuurlijk wilden we niemand expres kwetsen. We dachten dat we grappig waren."