Jeugdbendes in Rotterdam onder de loep

De gemeente Rotterdam en de politie gaan onderzoek doen naar jeugdbendes. Er komt een groot recherche-onderzoek en een wetenschappelijk onderzoek naar de bendevorming. Reden daarvoor is een reeks schietpartijen, gewelddadige berovingen en groepsverkrachtingen in de havenstad. Daarbij zijn steeds dezelfde groepen jongeren betrokken. Veel van die jongeren zijn Antillianen.

In Rotterdam wonen ongeveer 20.000 Antillianen, hiervan is 10% bekend bij de politie in verband met geweldsdelicten. De jeugdbendes, die per stuk bestaan uit circa 20 tot 30 leden, zijn vooral actief in Rotterdam-Zuid. Meer dan 20 jongeren zijn al veroordeeld, onder meer voor een groepsverkrachting.

Rotterdamse jongerenwerkers waarschuwen al langer dat er ''Amerikaanse toestanden'' in de stad dreigen te ontstaan. De gemeente heeft al een actieprogramma om achterstanden onder Antillianen aan te pakken. De Rotterdamse aanpak geldt overigens niet alleen jonge Antillianen, maar ook andere kwetsbare groepen, zoals Kaapverdianen. Antillianen zouden echter meer de neiging hebben om hun criminele activiteiten in bendes uit te voeren.

Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat het met de meeste Antillianen in Rotterdam gewoon goed gaat.