Mugabe: 'VS en Britten zijn racistisch'

Icoon Buitenlands nieuws Met felle woorden heeft de president van Zimbabwe, Mugabe, uitgehaald naar de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Volgens hem zijn de landen racistisch en meten ze met twee maten.

Mugabe is van mening dat de Verenigde Naties zich beter kunnen bezighouden met het huisvesten van de Amerikaanse slachtoffers van orkaan Katrina dan met de Zimbabwanen die dakloos zijn geworden door het vernietigen van sloppenwijken.

De president van Zimbabwe is geïrriteerd dat zijn beleid om sloppenwijken te slopen wordt bekritiseerd door de VN, terwijl laatstgenoemde volgens hem "zwijgen over de in de steek gelaten overwegend zwarte gemeenschap in het zuiden van de VS." De Verenigde Staten bereiden een inreisverbod tegen Mugabe voor wegens zijn stelselmatige schendingen van de mensenrechten.

Sinds Mugabe aan het bewind staat, is Zimbabwe in een armoedeval geraakt. Steeds meer Zimbabwanen kunnen zich geen redelijke dagelijkse maaltijd veroorloven. Tien jaar geleden was dit nog één op de vijf, nu is het bijna de helft. De president zei zondag dat hij al zijn ambities heeft waargemaakt. Naar eigen zeggen treedt de 81-jarige Mugabe in 2008 af. "Om te schrijven en te boeren. Maar ik blijf politicus tot mijn dood."