Politieke patstelling dreigt in Duitsland

The_T had ons via de nieuws-submit te melden:

Merkel versus SchröderVolgens de eerste exit-polls die na het sluiten van de stemlokalen in Duitsland bekend zijn gemaakt is het christen-democratische CDU/CSU de grootste partij geworden. Tot ieders verrassing is de partij van Angela Merkel echter een paar procent achteruitgegaan, en komt ze slechts uit op ruim 35 procent.

Dat is maar nipt groter dan de SPD van de regerende bondskanselier Gerhard Schröder, die 34 procent haalt. De winnaars van de Duitse verkiezingen blijken de liberale FDP, die op ruim 10 procent uitkomt, en de Linkspartei, een verbond tussen de PDS en afvallige SPD'ers, die op 8,5 procent uitkomt. De Grünen komen uit op 8,2 procent, wat een minimaal verlies is.

Met deze uitslag verliest de huidige coalitie van SPD en Grünen de meerderheid in het parlement. Ook CDU/CSU en FDP komen echter niet in de buurt van de 50 procent. Hiermee dreigt een politieke patstelling, aangezien CDU/CSU en SPD in de campagne herhaaldelijk aangaven niet elkaar te willen regeren. De Linkspartei is voor Schröder geen optie om de oude coalitie aan te vullen, zo liet de Duitse leider na het bekend worden van de exit-polls opnieuw weten. De liberale FDP is dat wel, maar het is nog onduidelijk of de partij van aanvoerder Guido Westerwelle daar trek in heeft.

Uitslag volgens de exit-poll van tv-zender ARD:

 zetelsperc.+/-
SPD21234,0-4,5
CDU/CSU21935,2-3,3
Grünen518,2-0,4
FDP6410,2+2,8
Linkspartei528,4+4,4
Overig03,90