Vage plannen zetten ambtenaren aan het werk

Publieke OmroepZelf geloofde ze er niet in, maar toch hield ze vol er achter te staan. De nieuwe plannen van het kabinet voor de Publieke Omroep roept zoveel vragen op, dat alle verloven van de ambtenaren van staatssecretaris Medy van der Laan (Media) zijn ingetrokken. Het aantal vragen vanuit de Tweede Kamer is overweldigend. "Ik geloof dat de teller nu op 250 staat", zei Van der Laan gisteren.

Het kabinet kwam in juni met het plan 'Met het oog op morgen' dat vanaf 2008 ingrijpende gevolgen heeft voor het publieke bestel. De losse publieke omroepen moeten meer aan hun verzuiling gaan werken en de NPS wordt afgeschaft. Boze tongen beweren dat dit vooral gedaan is om kritische programma's zoals NOVA de mond te snoeren. D66-collega Boris Dittrich kwam zijn partijgenoot Van der Laan te hulp en zei meteen dat de actualiteitenrubriek wel door de NOS kon worden overgenomen. Maar dat bleek helemaal niet te kloppen. Daar komt nog eens bij dat het er flink de schijn van heeft dat het omroepplan slechts een compromis is tussen de regeringspartijen, die het eerder totaal niet eens konden worden.

In het plan staat ook dat een lidmaatschap van een omroep fors zal worden verhoogd, wat volgens bijvoorbeeld BNN automatisch zal leiden tot een fors ledenverlies, wat het bestaansrecht van een omroep meteen ter discussie zal stellen.

De Tweede Kamer snapt er niets meer van en stelt nu dan ook veel vragen. Maandag 12 september zou een debat plaatsvinden over de plannen, maar vanwege wijd verbreide kritiek op de plannen is eerst een schriftelijke vragenronde ingelast. Alleen PvdA Tweede Kamerlid Van Dam neemt al 69 vragen voor zijn rekening. De staatssecretaris denkt binnen enkele weken klaar te zijn met de beantwoording van alle vragen.